Hegmesék: minden heg mögött egy emberi történet húzódik

Hegmesék: minden heg mögött egy emberi történet húzódik

Hegmesék: minden heg mögött egy emberi történet húzódik

A Császárvonal projekt 2020 májusában elnyerte a Richter Anna Díj közönségdíját Hegmesék nevű kezdeményezésével, melynek célja, hogy mind többekhez közelebb hozza azokat a kevésbé ismert, császármetszés körüli információkat, amelyekkel az érintetté váló édesanyák és családjaik is általában csak későn találkoznak, különös fókusszal a műtét lehetséges testi-lelki utóhatásaira, illetve ezek gyógyítási, kezelési, feldolgozási lehetőségeire.

A díj elnyerése kapcsán Rúzsa Magdi Máté Péter-díjas énekesnő, zsűritag (aki maga is szülésznőként dolgozott korábban) így nyilatkozott: „Tisztában vagyok azzal, mennyire fontos a hiteles információáramoltatás, a tények megismertetése és a tévhitek eloszlatása a császármetszéssel kapcsolatban. Örülök, hogy ez ráadásul egy ilyen személyes, intim, emberközeli formában valósul meg a Hegmeséknek köszönhetően.”

Hazánkban a babák 40%-a császármetszéssel látja meg a napvilágot. Elengedhetetlen tehát, hogy a szülés műtéti módjával kapcsolatos hiteles információk könnyen elérhetővé váljanak bárki számára.

Hol és miképp találkozhattok a Hegmesékkel?

Egyedülálló, császáros heges fotótárlatot készítettünk 20 édesanyával, ahol a kiállítás képeit szüléstörténeteik kísérik. A tárlat anyaga összességében segítheti a saját pozitív és negatív emlékeinket, érzéseinket is megérteni, feldolgozni, és mindazt elfogadni, bármilyen úton is hoztuk világra babánkat. Ezzel a kiállítással virtuális formában találkozhattok majd a Császárvonal.hu alatt, októbertől.

Ugyanekkortól válik elérhetővé ennek a kiállításnak és a bemutatott szüléstörténeteknek a könyvverziója, a Hegmesék című könyvünk (szerzője Kiss Verus, a fotókat Perdy-Fazakas Brigitte készítette), melyben a szüléstörténeteket hosszabban is megismerhetitek, mellé pedig öt, érzelmekben gazdag, szakértői hegmesét is olvashattok, különféle, szülés körüli segítőt megszólaltatva.

Virtuális kiállításunk igyekszik majd lebontani a közszájon forgó tévhiteket is („ez egy könnyebb út”, „ennek nincsenek szövődményei”, „a császáros anyák nem is szültek”, „a babának jobb a császár”, „aki császáros, biztosan maga kérte”, „a császáros anyák nem tudnak szoptatni” stb.), felvázolni a császármetszés kapcsán tudatosítandó rövid- és hosszú távon ható tényezőket, további olvasmányokat, tájékozódási pontokat kínálva a témában.

A Hegmesék projekt fontos lába lesz ez a blog is, melybe igyekszünk minden szakmai tudásunkat beletenni, sok-sok érdekességgel a császármetszés jelenségével kapcsolatban.

Ősztől elindul a Császárvonal YouTube-csatornáján is a Hegmesék lejátszási lista, ahol szakértőink előadásait tesszük közzé.

Tartsatok velünk!

A Hegmesék csapata

Facebook Comments